Novosti

Jubilarni broj Meridijana (1994. – 2024.)

News meridijani 232
News meridijani 232

Početkom rujna otisnut je jubilarni 232. broj Meridijana kojim časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, a time i cijela istoimena izdavačka kuća slave tridesetu godišnjicu postojanja. Pokrenuti edukativni časopis u poratno vrijeme (1994.) bio je smion potez, a njegovo respektabilno trajanje u vremenu mnogo govori o velikom stvaralačkom radu i entuzijazmu dva urednika (akademika Dragutina Feletara i Petre Somek), kompletnog uredništva, djelatnika, kao i brojnih suradnika.

U povodu 30. obljetnice dvadesetogodišnja urednica časopisa Petra Somek na 24 stranice unutar slavljeničkog broja donosi kratak pregled nastanka, uređivačke politike, sadržaja, autora, rubrika i značenja časopisa Meridijani za hrvatsko društvo. Iz njezina teksta može se doznati kako su od 1994. do danas izašla 232 broja u kojima je ukupno objavljeno više od 22 tisuće stranica (!). Kada bi se oni fizički ukoričili, dobilo bi se 30 podebljih svezaka, od kojih bi svaki u prosjeku imao više od 700 stranica. To je uistinu prava mala „enciklopedija Meridijana“. Tijekom 30 godina u časopisu je dosad surađivao točno 741 autor, a svi oni navedeni su u abecednom kazalu autora u slavljeničkom broju. Uz prikaz urednice Somek, slavljenički broj koncepcijski je blizak dosadašnjim pa uz jednu veću glavnu temu donosi i niz manjih tema iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Glavna tema jubilarnog broja časopisa posvećena je gradu Samoboru – biseru Zagrebačke županije. Opće je poznato da uredništvo izdavačke kuće Meridijani već 25 godina (od 1999. godine) djeluje u Samoboru o kojem su dosad izdali već desetak knjiga i reportaža. Samobor je grad duge povijesti, brojnih spomenika, duge obrtničke i manufakture tradicije, marljivih ljudi, zanimljive narodne baštine i običaja. Brojne samoborske zanimljivosti, uz mali povijesni pregled, čitateljima približavaju novinar Dubravko Grakalić i fotograf Romeo Ibrišević – obojica žitelji pitoresknog Samobora, a prilog reportaži je i intervju s gradonačelnicom dr. sc. Petrom Škrobot.

Od hrvatskih tema Meridijani pišu o Baraćevim špiljama i skrivenoj ljepoti kordunskoga krša, kao i novootvorenom Speleonu, hrvatskom centru podzemne baštine. Obišao ih je fotograf i putopisac Saša Pjanić. Iz pera novinarke Lidije Komes u slavljeničkom broju može se doznati što je novo u Trakošćanu čiji muzej ove godine slavi 70. rođendan, a naša poznata jezikoslovka Nives Opačić čitatelje vodi na sam istok Hrvatske, u Šarengrad. Glavna urednica Meridijana piše pak o slabo poznatom pikaču, zanimljivom slamnatom pokladu iz Selnice, koji osvaja srca mnogih. Tu je i tema o neobičnoj atrakciji kod Ivanić-Grada – Posavskom kukuruznom labirintu!

Od europskih tema u novom broju Meridijana može se doznati više o zanimljivom muzeju Kon-Tiki u Oslu koji su posjetili putopisci Blanka i Robert Đidara, a koji je posvećen velikoj pomorskoj pustolovini norveškog znanstvenika i istraživača Thora Heyerdahla. Tu je i odlična reportaža o veličanstvenoj vili cara Hadrijana s UNESCO-ova popisa svjetske kulturne baštine o kojoj piše prof. dr. sc. Mladen Tomorad. U stalnoj rubrici Meridijana „Insajderski vodič po europskim gradovima u 10 točaka“ sjedištem slovačke prijestolnice Bratislave čitatelje vodi veleposlanica te države u Republici Hrvatskoj dr. sc. Hana Kováčová.

Od tema iz svijeta Meridijani donose raskošnu reportažu o Omanu, državi (sultanatu) u jugoistočnome dijelu Arapskoga poluotoka, koji je posjetila njihova nova suradnica časopisa Mirana Koljatić. Djelatnica Meridijana, geografkinja Klara Somek u novom broju izdvaja deset razloga za posjet „Gibraltaru Sjeverne Amerike“ – Québecu, glavnom gradu istoimene provincije, jedine u Kanadi s francuskim kao službenim jezikom. Višegodišnji suradnik časopisa, pustolov i fotograf Jurica Galić Juka iz Splita posjetio je pet izoliranih naroda Južnog Sudana za koje dosad vjerojatno još niste čuli (Larim, Didinga, Lotuko, Lopit, Mundari i Jube) te piše o njihovim začudnim običajima i načinu života, a snimio je i fantastične fotografije.

U stalnoj rubrici „Hrvatska kroz statistiku“ izv. prof. dr. sc. Zoran Curić sa zagrebačkog PMF-a analizira podatke DZS-a o tome tko iseljava iz Hrvatske, a tko u nju useljava, a u rubrici „Intervju Meridijana“ novinar Hrvoje Dečak razgovarao je s urednicom Radio Sljemena Vesnom Jurić Rukavina čija omiljena emisija „Prstom po globusu“ ulazi u 18. sezonu emitiranja. Na početku časopisa u dugovječnoj rubrici „Geo-info“ i dalje se mogu pročitati razne aktualnosti, vijesti i zanimljivosti iz Hrvatske i svijeta, a časopis donosi i prikaze novoizašlih knjiga.

Od ekoloških tema Meridijani pišu o novom životu dravskih rukavaca te zašto ih obnavljati, produbljivati i proširivati, što pojašnjava biolog Goran Šafarek iz Koprivnice. Nadalje, u serijal „Najljepše europske knjižnice“ Meridijani su uvrstili i jednu jedinstvenu zagrebačku, knjižnicu za slijepe i slabovidne osobe (u Šenoinoj ulici 34) u kojoj se čita i njihov časopis. I za kraj, od povijesnih tema u dugogodišnjem serijalu „Slavne povijesne ličnosti“ izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin donosi kratku biografiju jednog od posljednjih velikih rimskih careva Valentinijana I. (321. – 375.).

Slavljenički broj Meridijana čini se sadržajni nego ikad, s brojnim zanimljivim tekstovima koje ćete dugo iščitavati, a nekima se i rado vraćati. Zbog toga, ako već niste, svakako se pretplatite (24,50 eura za 5 brojeva) na ovaj edukativan časopis koji je jedan od rijetkih preostalih u Hrvatskoj te tako podržite njegovo daljnje izlaženje. Pretplatom pomažete uredništvu u kreiranju relevantnih i provjerenih tekstova te kvalitetnih autorskih fotografija ponajviše hrvatskih autora i fotografa. Jer, ne zaboravimo, Meridijani su plod hrvatske pameti i znanja, a časopis se i tiska u Lijepoj Našoj. On je istinski hrvatski proizvod, koristan medij iz kojeg se može puno toga naučiti o svijetu i Hrvatskoj.