Novosti

NSK proglasio našu knjigu „Ptice Hrvatske“ jednom od najljepše oblikovanih u Hrvatskoj

News ptice mockup 5
News ptice mockup 5 News 2. 1.davor krnjeta ptice img 7092 News 2.2.ptice hrvatske   mirjanam

Knjiga u našem izdanju autora Davora Krnjete „Ptice Hrvatske - ornitološki priručnik“ proglašena je jednom od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u prošloj godini. Natječaj naše Nacionalne i sveučilišne knjižnice „Hrvatska lijepa knjiga“ raspisan je na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati tijekom Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu. Pri odabiru žiri je vodio računa o tome da se u obzir uzmu što originalnija djela te je vrednovao cjelokupni izgled knjige, uključujući tipografiju, dizajn korica i prijelom. Na natječaj je pristiglo 113 izdanja hrvatskih nakladnika, od kojih je povjerenstvo izabralo njih 13, među kojima je i naša knjiga. U sastavu povjerenstva bili su akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i povjesničarka umjetnosti i kustosica Vesna Vlašić Jurić kao predstavnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Odabrane nagrađene knjige iz Hrvatske nakon Sajma u Frankfurtu postaju dio fonda German Museum of Books and Writing u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek). 

Na ovom vrijednom priznanju čestitamo našoj Mirjani Mandić koja je uspješno grafički oblikovala nagrađenu knjigu „Ptice Hrvatske“ te tiskari Vemako koja ju je otisnula i ukoričila te, dakako, autoru teksta i fotografija Davoru Krnjeti i urednici knjige Petri Somek. U svim našim izdanjima knjiga i časopisa uvijek se trudimo maksimalno angažirati kad je riječ o dizajnu i grafičkom oblikovanju pa nam je drago što je žiri to prepoznao i nagradio, na čemu smo im zahvalni.

Čestitamo i svim ostalim kolegama nakladnicima i autorima najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga o kojima možete doznati više na nsk.hr. Inače, nagrađenu knjigu „Ptice Hrvatske“ možete kupiti i u našem web dućanu.

Sl. 2: Naš autor (desno) Davor Krnjeta s knjigom

Sl. 3: Naša Mirjana Mandić uspješno je grafički oblikovala knjigu