Novosti

Proslava 30 godina Meridijana

News photo  119
News photo  119 News photo  221 News photo  88 News p1010004 News photo  98 News photo  369

U Novinarskom domu u srijedu, 2. listopada 2024. godine, održan je veliki jubilej – 30 godina kontinuiranog izlaženja edukativnog časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja Meridijani (1994. – 2024.) i djelovanja istoimene izdavačke kuće. Tom prigodom predstavljen je slavljenički 232. broj časopisa s glavnom temom posvećenom gradu Samoboru, u kojem nakladnička kuća djeluje već 25 godina. U povodu 30. obljetnice izašla je i knjiga „Tolerancija na putovanjima“ koja je predstavljena gostima, uzvanicima i suradnicima Meridijana koji su se u velikom broju odazvali ovom značajnom događaju.

Na početku svečanosti nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, i sam geograf i povjesničar po struci, kojem je na fakultetu predavao profesor Dragutin Feletar, prvi urednik i pokretač časopisa Meridijani. Prisjetio se svojih studentskih dana, a Meridijanima zaželio još mnogo godina izlaženja. Uslijedilo je predstavljanje slavljeničkog broja i knjige u tri razgovorna dijela s deset sugovornika koje je vodila novinarka Lidija Komes.

U prvom dijelu, o nastanku časopisa u teško poratno vrijeme (tada pod nazivom Hrvatski zemljopis), govorila je njegova dugogodišnja urednica Petra Somek te je rekla kako su Meridijani iz skromnog školskog časopisa prerasli u respektabilan edukativni medij za popularizaciju znanosti. Naglasila je da je od prvog broja tiskanog u lipnju 1994. do 231. broja časopisa, izdanog u lipnju 2024. godine, ukupno otisnuto 22.260 stranica. Kada bi se svi ukoričili, dobilo bi se 30 podebljih svezaka, od kojih bi svaki u prosjeku imao više od 700 stranica – što je prava mala „enciklopedija Meridijana“! Višegodišnji suradnik Meridijana Hrvoje Dečak kratko je predstavio koncepciju i rubrike časopisa, a gradonačelnica Samobora dr. sc. Petra Škrobot rekla je kako časopis čita još od đačkih dana te je stjecala znanja iz geografskih udžbenika u izdanju Meridijana, čak je i sudjelovala na geografskim natjecanjima. Raduje je što će reportažu o Samoboru iz pera novinara Dubravka Grakalića pročitati svi pretplatnici te doći u Samobor, dakako, ne samo na kremšnite.

Sljedeća tri sugovornika govorila su kakvu vrijednost imaju časopisi, knjige i udžbenici izdavačke kuće Meridijani za hrvatsko društvo. Izv. prof. dr. sc. Zoran Curić, redoviti profesor na Geografskom odsjeku PMF-a i bivši dekan, naglasio je da je tijekom 30 godina s časopisom surađivalo oko 740 autora, a kada se tome pridodaju još i autori knjiga, udžbenika, recenzenti, lektori, dizajneri, prelamači… dolazi se do impresivne brojke od oko 1000 suradnika Meridijana. Dugogodišnja knjižničarka u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog, profesorica hrvatskog jezika Jadranka Jurić biranim riječima govorila je o časopisu, toplim uvodnicima Petre Somek te suradnji s Meridijanima koje smatra našim najboljim časopisom za edukaciju mladih. O tome da je, uz geografiju i povijest, i jezik jako važan za naš hrvatski identitet govorila je dugogodišnja lektorica Meridijana Lidija Menges.

Na 30. godišnjici Meridijana predstavljena je i prigodna knjiga „Tolerancija na putovanjima“ koja donosi 38 priča koje je urednica prikupila od svojih dugogodišnjih suradnika o susretima i doživljajima koji su ih učinili boljim i tolerantnijim. Sadržaj knjige predstavio je izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad, jedan od koautora, a dvije svoje poučne priče prepričali su ravnatelj ustanove Međimurska priroda Siniša Golub te putopisac i profesionalni fotograf Jurica Galić Juka iz Splita koji već sedam godina piše za Meridijane. Golub je govorio o iskustvima putovanja po nacionalnim parkovima Sjedinjenih Američkih Država, a Galić o susretu s jednim Romom u Skoplju. O ulozi tolerancije u australskom društvu trebao je govoriti Veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Richard Rodgers, jedan od pokrovitelja knjige, no kako on zbog bolesti nije mogao doći, to je učinila službenica za konzularne poslove i diplomaciju Dijana Grahovac. Izlaženje knjige, uz Veleposlanstvo, pomogao je Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Između razgovora Meridijani i njihovi partneri uzvanicima su darovali različite darove i knjige pa je tako samoborske delicije i monografiju Samobora darovala gradonačelnica Samobora dr. sc. Petra Škrobot, monografiju Trakošćana, ravnateljica Dvora Trakošćan dr. sc. Goranka Horjan, a međimursko vino i maketu pokladne maske pikač načelnik općine Selnica Ervin Vičević. Petra Somek darovala je uzvanicima knjige u izdanju Meridijana („Ptice Hrvatske“, „20 znamenitih ličnosti hrvatske povijesti“ i „Naše zlatne ruke - umjetnički i tradicijski obrt Hrvatske“), a Kruno Kadović iz tiskare Printera, koja kvalitetno tiska časopis, dva uzvanika počastio je besplatnom izradom vizitki. Na kraju svečanosti dodijeljena je najvrednija nagrada aviokompanije Air France i KLM – dvije povratne karte Zagreb - Amsterdam, koju je na oduševljenje prisutnih dodijelila menadžerica Alida Bubanko Ralić. Slavljenička proslava završila je malim domjenkom i prigodnom tortom, a uzvanici i autori Meridijana proveli su poslijepodne u ugodnom druženju i razgovoru.